29. mart 2017. godine

U SUBOTU „POŠTANSKI SATIĆ” U PTT MUZEJU
Kako nastaju poštanske marke

Vrata PTT muzeja će 1. aprila, kao i svake prve subote u mesecu, biti otvorena za Beograđane i njihove goste od 11 do 19 časova.
Od 12 do 13 časova biće organizovana kreativna radionica „Poštanski satić”, namenjena deci do deset godina, ovoga puta posvećena nastanku poštanske marke. Akademski slikari, koji kreiraju marke pod okriljem Pošte Srbije, objasniće mališanima kako se pravi poštanska marka – od ideje i nastajanja umetničke slike velikog formata do pretvaranja u filatelističku minijaturu i puštanja u opticaj.
Najmlađi posetioci će imati prilike da vide nova izdanja maraka sa motivima iz poznatih bajki i basni, zatim marke sa duhovitim ilustracijama pesme Jovana Jovanovića Zmaja „Žaba čita novine”, kao i marke „Radost Evrope”, čiji su motivi dečji crteži. Uz prilagođeno stručno vođenje za uzrast od tri do deset godina, deca će zatim moći da zavire u riznicu poštanskog blaga i otkriju eksponate iz istorije pošte, telegrafije i telefonije. Među najzanimljivijim svakako su: poštanska kočija iz druge polovine 19. veka kojom su prevoženi putnici i pošta, maketa voza – ambulantne pošte u kome se pošta sortirala i prevozila, maketa menzulane – stanice u kojima su poštari menjali konje i preuzimali poštu do otvaranja prvih zvaničnih pošta u Srbiji, kao i veliki broj različitih modela telefona proizvedenih od kraja 19. veka pa sve do savremenih aparata.
Za uspomenu na ovu šetnju kroz PTT istoriju, svim učesnicima „Poštanskog satića” slede prigodni pokloni.
U isto vreme, odrasli mogu pogledati stalnu postavku PTT muzeja „Tačka spajanja”, uz napomenu da je ulazak na sve programe PTT muzeja je besplatan.

Za optimalni pregled sadržaja sajta preporučujemo: Internet Explorer v8, Mozilla Firefox i Google Chrome