Biblioteka

Biblioteka PTT muzeja je osnovana 1958. godine. Raspolaže fondom od nekoliko hiljada monografskih, stručnih i serijskih publikacija. Fond pretežno čini stručna literatura iz oblasti PTT saobraćaja, tehnološki pravilnici, uputstva, projekti, dela iz istorije Pošte, telegrafije i telefonije, knjige iz oblasti filatelije, veliki broj novina i časopisa, kao i sva posebna izdanja muzeja.
Osnovu fonda čini nekadašnja Biblioteka Ministarstva pošta i telegrafa iz perioda između dva rata. U tu biblioteku su pristizale knjige i časopisi kao predmeti razmene između PTT uprava zemalja - članica Svetskog poštanskog saveza i Međunarodne telegrafske unije.

PT vesnik

PT vesnik

Srpski sekretar iz 1802 godine

Srpski sekretar iz 1802 godine

Naslovna strana Srbskih novina

Naslovna strana „Srbske novine"


Biblioteci su svoju literaturu poklanjali i stipendisti Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije, školovani u inostranstvu - u Austriji, Francuskoj, Belgiji, Nemačkoj i Rusiji.
Biblioteka je, posle Drugog svetskog rata, svoj fond popunjavala na isti način, razmenom između poštanskih uprava, međumuzejskom i međubibliotečkom razmenom, radom Zajednice jugoslovenskih pošta, telegrafa i telefona i preuzimanjem izdanja PTT štamparije.
Najstarije izdanje je ukoričeno godišnje izdanje „Serbski sekretar“ iz 1802. godine.
Vrednost fonda čini i časopis Poštansko-telegrafsko- telefonski vesnik koji je prvi put izašao iz štampe 1889. godine, kao službeni list Poštansko-telegrafskog odeljenja Ministarstva narodne privrede. Ovaj časopis je, sa kraćim prekidima tokom Prvog i Drugog svetskog rata, izlazio sve do 2002. godine.
Biblioteka poseduje i službene novine iz oblasti PTT saobraćaja, štampane u Beču i Budimpešti, kao i znatan broj telefonskih imenika, od kojih je najstariji „Spisak telefonskih pretplatnika“ iz 1912. godine. Biblioteka PTT muzeja je stručna biblioteka i kao takva je zatvorenog tipa. Bibliotečki fond je namenjen svima koji se bave izučavanjem razvoja tehnike, tehnologije i istorije poštanskog, telegrafskog i telefonskog saobraćaja.

Za optimalni pregled sadržaja sajta preporučujemo: Internet Explorer v8, Mozilla Firefox i Google Chrome