Biblioteka

Biblioteka PTT muzeja kao specijalna biblioteka, raspolaže fondom od preko osamnaest hiljada jedinica, stručnih monografskih i serijskih publikacija. Fond pretežno čini stručna literatura iz oblasti PTT saobraćaja, na našem i velikom broju stranih jezika, tehnološki pravilnici, uputstva, dela iz istorije pošte, telegrafije i telefonije, knjige i katalozi iz oblasti filatelije, veliki broj novina i časopisa, pre svega PTT vesnik, koji je objavljivan od daleke 1889. godine sve do 2005. kao i sva posebna izdanja Muzeja, pre svega PTT Arhiv.

PT vesnik

PT vesnik

Srpski sekretar iz 1802 godine

Srpski sekretar iz 1802 godine

Naslovna strana Srbskih novina

Naslovna strana „Srbske novine"


U fondu se nalaze bibliotečke jedinice nekadašnje biblioteke Ministarstva pošta i telegrafa, odnosno Opšte biblioteke Generalne direkcije pošta. Biblioteka se prvi put pominje u Raspisu od 26. januara 1889. godine u kojem je ministar dr Vladan Đorđević doneo Rešenje o podeli poštansko-telegrafskog odeljenja na odseke i u članu 7. ovog rešenja stoji da će načelnik pomenutog odeljenja rukovoditi bibliotekom poštansko-telegrafskom. Sledeće pominjanje je 1923. godine u Pravilniku o sastavu i delokrugu odeljenja Ministarstva pošta i telegrafa, gde je biblioteka deo koji je u nadležnosti Opšteg odeljenja, a onda se pominje tek 1940. godine u Pravilniku o bibliotekama Ministarstva i direkcija pošta, telegrafa i telefona.

Кada je 1958. godine stalna postavka PTT muzeja svečano otvorena za javnost, izašao je prvi broj časopisa PTT arhiv, a biblioteka je od tada u sastavu muzeja.

U biblioteci se čuvaju mnoga vredna izdanja, koja pripadaju kategoriji stare i retke knjige. Najstarije izdanje u fondu biblioteke je "Serbski sekreter" iz 1802. godine.

Biblioteka poseduje i veliki broj telefonskih imenika, od kojih je najstariji "Spisak telefonskih pretplatnika" iz 1912. godine.

Кorišćenje biblioteke je besplatno, a knjige i časopisi su u okviru čitaonice, korisnicima na raspolaganju svakog radnog dana od 10,00 do 15,00 časova. Кorisnicima interneta je na raspolaganju elektronski katalog biblioteke, koji je moguće pretraživati zahvaljujući nedavno uvedenom bibliotečkom programu (Bisis) na adresi:
http://www.bibliotekapttmuzeja.posta.rs/
http://www.pttmuzej.rs/struktura/lat/biblioteka/biblioteka.asp

Biblioteku je moguće posetiti i u okviru virtuelne šetnje na adresi: http://www.pttmuzej.rs/VR/index.html

Za optimalni pregled sadržaja sajta preporučujemo: Internet Explorer v8, Mozilla Firefox i Google Chrome