16. septembar 2015. godine

Izložba PTT muzeja 160 godina telegrafa u Srbiji u Zavičajnom muzeju Aleksinac

Izložba PTT muzeja „160 godina telegrafa u Srbiji”, realizovana u saradnji sa zavičajnim muzejom Aleksinac, otvorena je 15. septembra u galeriji Centra za kulturu i umetnost u Aleksincu.
Izložbu su otvorili Nela Bojović, direktor Samostalnog sektora za korporativni marketing i velike korisnike Pošte Srbije i Aleksandar Nikezić, direktor Zavičajnog muzeja Aleksinac.
Aleksinac je u 19. veku bio važno pogranično mesto, sa poštom, karantinom i carinom i zbog njegovog značaja prva telegrafska linija u Srbiji za unutrašnji i međunarodni telegrafski saobraćaj, kao važna komunikaciona veza između Evrope i Istoka, izgrađena je upravo između Beograda i Aleksinca.
Na izložbi je prikazano 79 eksponata koji ilustruju početke telegrafije u Srbiji (Morzeovi telegrafski aparati, relea, tasteri, izolatori) i originalna dokumenta i fotografije koja se odnose na rad pošte i telegrafa u Aleksincu.
Uz originalne eksponate postavljeno je i 13 plakata, sa fotografijama i tekstovima u vezi sa prvim telegrafskim linijama i razvojem telegrafije u 19. i 20. veku, uz osvrt na značajne ličnosti iz te oblasti.
Izložba će trajati do 15. oktobra, a radno vreme Muzeja je od 8 do 20 časova.

Galerija slika

Za optimalni pregled sadržaja sajta preporučujemo: Internet Explorer v8, Mozilla Firefox i Google Chrome