8. maj 2015. godine

PTT muzej učestvuje u manifestaciji „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10”

PTT muzej učestvovaće u manifestaciji „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10” koja se održava od 9. do 18. maja i kojom se obeležavaju Dan pobede nad fašizmom, Evropska Noć muzeja i Međunarodni dan muzeja.
Reč je o dosad najvećoj muzejskoj inicijativi na nacionalnom nivou, s ciljem uspostavljanja kvalitetnije komunikacije kako između samih muzeja tako i sa muzejskom publikom koja će u planiranim programima moći besplatno da uživa tokom svih deset dana trajanja manifestacije, od 10 časova ujutru do 10 časova uveče.
Posetioci mogu pogledati tematsku izložbu „160 godina od uvođenja telegrafskog saobraćaja u Srbiji” i prođu kroz istoriju telegrafije i to počev od Morzeove telegrafske stanice, preko Hjuzovog i Bodoovog telegrafskog aparata, uz osvrt na pisane dokumente iz najranije istorije telegrafije, kao i stalnu postavku „Tačka spajanja”, hronološki prikaz razvoja pošte i telekomunikacija na teritoriji Srbije od Prvog srpskog ustanka do danas, sa eksponatima iz ovih oblasti (telegrafima, teleprinterima, pisaćim mašinama, vagicama, poštanskom kočijom, fotografijama i originalnim dokumentima).
Stručno vođenje kroz stalnu postavku „Tačka spajanja“ organizovano u 13.00 i 17.00, a stručno vođenje kroz tematsku izložbu u 14.00 i 18.00 časova.
Za posetioce su pripremljeni i posebni programi: subota 9. maj : od 12.00 do 13.00 časova dečja radionica „Napiši i pošalji pismo voljenima”; utorak, 12. maj : od 19.00 do 20.00 časova predavanje „Način i metode zaštite kulturnih dobara-muzejskih predmeta” (predavači konzervatori Željko Levnaić iz „Produkcije 64” Valjevo i Saša Živić iz Muzeja grada Beograda); četvrtak, 14. maj : od 19.00 do 20.00 časova predavanje „Zaštita kulturnog nasleđa u bibliotekama” (predavač Gorica Škipina, bibliotekar na zaštiti kulturnih dobara u Narodnoj biblioteci Srbije); subota, 16. maj , 11. Evropska Noć muzeja: prigodni koncert HORA KUD „Đoka Pavlović” od 21.00 do 21.30 časova; deljenje prigodnih poklona svakom stotom i hiljaditom posetiocu; ponedeljak, 18. maj , Međunarodni dan muzeja: od 19.00 do 20.00 časova predavanje „Kako nastaje poštanska marka” (predavač Aleksandar Despotović iz Pošte Srbije, zaposlen u Službi za marketing i razvoj RJ „Srbijamarka”).
Tokom trajanja manifestacije posetioci će imati priliku da se fotografišu za poštansku marku sa svojim likom za razglednice koje se dobijaju kao suvenir.
Poseta svim sadržajima PTT muzeja je besplatna .

Za optimalni pregled sadržaja sajta preporučujemo: Internet Explorer v8, Mozilla Firefox i Google Chrome