3. april 2015. godine

Otvorena izložba „160 godina od uvođenja telegrafskog saobraćaja u Srbiji”

Izložbom „160 godina od uvođenja telegrafskog saobraćaja u Srbiji”, otvorenom 3. aprila u PTT muzeju, Pošta Srbije obeležava važan jubilej telegrafije koja predstavlja najraniji organizovani sistem brze komunikacije na daljinu.
Izložbu je, u ime Milana Krkobabića, direktora JP „Pošta Srbije”, otvorila Mirjana Predojević, izvršni direktor za ljudske resurse i korporativnu odgovornost, koja je istakla da telegrafska služba u Srbiji otpočinje sa telegramom koji je poslat iz Kragujevca pre tačno 160 godina, 3. aprila 1855. godine.
„Od tog trenutka sinonim za hitnu vest postaje telegraf, koji ubrzava način komuniciranja i omogućava da istoga dana budu objavljene vesti o događajima koji su se odigrali na drugom kraju sveta. Telegraf je takođe i preteča kasnijih tehnologija za prenošenje poruka – teleprintera, teleksa, radio veza i satelitske komunikacije.
Postavka kojom otvaramo današnju izložbu bogata je telegrafskim aparatima iz perioda uvođenja telegrafije koji predstavljaju retku kulturnu baštinu, cenjenu kako kod nas, tako i u svetu”, rekla je Mirjana Predojević i pozvala prisutne da zajedno prođu kroz istoriju telegrafije i to počev od Morzeove telegrafske stanice, preko Hjuzovog i Bodoovog telegrafskog aparata, uz osvrt na pisane dokumente iz najranije istorije telegrafije.
Uz slobodan ulaz, izložba je dostupna do 18. maja, i to radnim danom od 10 do 15 časova, a u subotu, 4. aprila, kao i svake prve subote u mesecu, PTT muzej će biti otvoren od 11 do 19 časova (sa kreativnom radionicom za najmlađe tačno u podne). Od 6. do 9. aprila radno vreme PTT muzeja će biti produženo – od 10 do 19 časova.

Galerija slika

Za optimalni pregled sadržaja sajta preporučujemo: Internet Explorer v8, Mozilla Firefox i Google Chrome