28. novembar 2014. godine

PTT muzej na izlozbi „Prvi svetski rat iz fondova naučno-tehničkih muzeja Srbije”

PTT muzej učestvuje u izložbi „Prvi svetski rat iz fondova naučno-tehničkih muzeja Srbije” koju organizuje Muzej nauke i tehnike u saradnji sa Zajednicom naučno-tehničkih muzeja Srbije. Postavka je izložena od 28. novembra u Muzeju nauke i tehnike, pripremljena je povodom obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata i na njoj je predstavljeno učešće Kraljevine Srbije u Prvom svetskom ratu kroz fondove naučno-tehničkih muzeja Srbije, putem 265 eksponata, foto dokumentacije i arhivske građe, od kojih će neki biti po prvi put predstavljeni javnosti.
Posetioci će moći da vide i eksponate iz bogate riznice PTT muzeja – Morzeov telegrafski aparat vojnog tipa sa početka 20. veka; Morzeov telegraf reljefnog tipa sa kraja 19. veka; induktorsku telefonsku centralu iz Konaka na Bistriku, Sarajevo, koja je korišćena u periodu od 1895. do 1920. godine; fotografiju dvorca Sen Žermen, u kome je održana Mirovna konferencija, sa potpisima učesnika iz 1919. godine; skulpturu „Kroz Albaniju 1915-1916“, autora Jovana Pešića iz 1919. godine, kao i poljski telefon iz 1907. godine.
Osim Muzeja nauke i tehnike i PTT muzeja, za izložbu su zaslužni i Medija centar „Železnice Srbije“ – Železnički muzej, Muzej „Stara livnica“ – „Zastava oružje AD“ – Kragujevac, HRELJA – Zbirka jeroplana, JP PEU Resavica – RMU „Rembas“ – Muzej ugljarstva „Senjski Rudnik“, Muzej vazduhoplovstva – Beograd, Univerzitet u Beogradu – Hemijski fakultet – Zbirka velikana srpske hemije, Muzej Nikole Tesle i Jugoslovenska kinoteka. Autori izložbe su Danka Vlajnić, Ljiljana Đorđević, Aleksandar Saša Erdeljanović, Vladimir Jelenković, Jelena Jovanović Simić, Gordana Karović, Jasminka Korolija, Marija Milošević, Darko Mladenović, Tomislav Nikodijević, Miroslav Nikolić, Mirjana Novaković, Snežana Toševa i Mario Hrelja, a autor postavke je Marko Jovanović.
Izložba traje do 15. januara 2015. godine, a radno vreme Muzeja nauke i tehnike je od utorka do nedelje od 10 do 20 časova.

Za optimalni pregled sadržaja sajta preporučujemo: Internet Explorer v8, Mozilla Firefox i Google Chrome