27. maj 2021. godine

Дан Африке свечано обележен у ПТТ музеју

Поводом 25. маја, Дана Африке, у ПТТ музеју данас је одржана промоција пригодног филателистичког издања „Дан Африке” и отворена је изложба под називом „Неоткривена Африка”. Свечаности су присуствовали амбасадори и представници дипломатског кора земаља Африке, државни секретар у Министарству спољних послова Републике Србије Немања Старовић и представници Музеја aфричке уметности, који је заједно са удружењем „Адлигат” обезбедио стручну сарадњу у реализацији филателистичког издања и изложбе.
„Мисија Поште Србије је да спаја људе и повезује континенте и зато је за нас посебна част да представимо марку посвећену вишедеценијском пријатељству и заједничким вредностима народа Србије и Африке. Са народима Африке делимо и виђење будуће сарадње у области привреде, модерних технологија, развоја инфраструктуре и образовања, чему ће Пошта Србије допринети у домену поштанских, логистичких и информатичких услуга”, рекао је в.д. директорa Поште Србије Зоран Ђорђевић.
Немања Старовић, државни секретар Министарства спољних послова Србије, поручио је да је Србија поносна на славну прошлост и заједничке победе. „Због тога смо 25. мај уврстили у календар најважнијих дана у години и прогласили га за Дан пријатељства са народом Африке. Мирољубиво решавање спорова, толеранција, равноправност, право на одрживи развој, поштовање међународног и јавног права, суверенитета и територијалног интегритета представљају принципе на којима мора бити утемљен свет будућности којем заједно тежимо”, истакао је Старовић.
У име дипломатских представника земаља Африке, обратио се доајен Групе афричких амбасадора, Његова екселенција амбасадор Алжира Абделхамид Шебшуб, који је истакао да је марка посвећена Дану Африке снажан симбол пријатељства српског и афричких народа. „Ова иницијатива нас није изненадила, јер су нам добро знане пријатељске везе које господин Ђорђевић одржава са свим афричким амбасадорима, као и његова увек присутна воља за унапређењем сарадње. Одлука Поште Србије да поштанску марку посвети Дану Африке допринеће да се овековечи тај посебан однос између нашег континента и ваше земље”, нагласио је амбасадор Шебшуб.
Директор ПТТ музеја Виктор Лазић, истакао је да изложба „Неоткривена Африка” приказује предмете великог уметничког и културног значаја из легата Слободанке и Станимира Јовановића, који су данас први пут доступни јавности. „Југославија и Србија су афричким народима увек пружали братску руку пријатељства, подршке и разумевања. Зато не чуди што ниједан предмет који се налази у Музеју афричке уметности или Удружењу Адлигат, није напустио Африку као плен завојевача, већ као дар афричких пријатеља или уз одобрење мештана”, нагласио је Лазић. Филателистичко издање „Дан Африке” састоји се од марке са панафричким мотивом – скулптуром „Мапа Африке” Николе Коље Милуновића. На вињетама су предмети из Музеја афричке уметности који симболизују Нигерију, Анголу, Алжир, Мароко и Египат, док су Кенија, Тунис и Етиопија представљени предметима из Музеја књиге и путовања Удружења Адлигат.
Легат афричке уметности Слободанке и Станимира Јовановића поклоњен Музеју књиге и путовања Удружења Адлигат, представља изузетну збирку од 62 предмета сакупљаних током више деценија дипломатског рада Станимира Јовановића у Замбији, Нигерији, Габону, Гани, Бенину и другим афричким земљама. Изложба „Неоткривена Африка” биће отворена за посетиоце ПТТ музеја недељу дана.

Galerija slika

Za optimalni pregled sadržaja sajta preporučujemo: Internet Explorer v8, Mozilla Firefox i Google Chrome